Bulldogságunk története

20 év álmodozás után megszületett Pocok, aki az első bulldogunk és mint ilyen, mindörökké szívünk kellős közepében a helye. Egyelőre Pocokról szól ez a blog, később majd a többi bulldogról is, akik bulldogítják mindennapjainkat.

Mielőtt kiskutyát vásárolnál, kérlek olvasd el ezt!

2015.01.08. 10:06 | pinkbull | Szólj hozzá!

Komolyan mondom, eldurran az agyam...
Eccerűék a Havannáról szólnak, hogy fosik a kutyájuk, menjek, nézzem meg. Lemegyek, eb nem lázas, a belei kortyognak, de nincs rosszul. Szerencsére. Merthogy a vizsgálat közben elmesélték, hogyan lett kutyájuk.
Kitalálták, hogy nekik kutya kell /az előző elpusztult nemrég/. Persze, hogy fajkutya. Persze, hogy nem akarták az árát megfizetni. Ja, és boxer kell nekik /ami normális helyről beszerezve is egészségügyi és személyiségi téren is kihívás az amatőröknek/. Ezért aztán lementek Taktaszentherpesz-külsőre /neten találták/, ahol a gyökér, igénytelen barom szaporító nem engedte be őket, kihozta a kertkapuba a kiskutyát, meg 2 vakcinás flakont a címkével /mondván, ő oltotta be a kölyköt,/ elvette a pénzt, se oltási könyv, se chip, se származási lap, se szerződés.
Ha már ott voltam, elpanaszolták, hogy a kiskutya már náluk van egy hónapja és nem fejlődik. Az eb 15 hetes állítólag, nem néz ki annyinak, kicsi, sovány, viszont a fogai alapján ennél idősebb-vagyis nem kicsit csökött, hanem nagyon... Kértem bélsármintát parazitológiai vizsgálathoz. És láss csodát, 3-féle parazitát /Giardia, Trichuris, Isospora/ is találtam benne, az egyik emberre is veszélyes /zoonózis/.
Most persze megy az aggódás /3 gyerek van a családban/, meg a sírás, hogy a gyógykezelés nem olcsó /nem ám.../, hosszú ideig tart /bezony.../, bonyolult a diéta /a diétás táp egyszerű, csak ugye rohadt drága/, nehéz megszabadulni a parazitáktól /bizony, lehet, hogy ismételni kell a kezelést/ és visszamaradhat idült emésztési zavar /hát igen, a Giardia hetek vagy akár hónapok óta rágja a kiskutya beleit/, az ebet füröszteni kell, folyamatosan fertőtleníteni a lakást, stb.
Hombre/mujer! Digitális fényképezőgépet, okostelót, tévét, mosógépet, hűtőt, stb. is így vásárolsz? A felsorolt műszaki cikkek ára nem nagyon fapados és nem luxus kivitelben 70-150 ezer Ft körül van /lehet venni kicsit olcsóbban és sokkal drágábban is persze/. Kinézed a neten, hogy Taktaszentherpesz-külsőn ócón, papír nélkül, okosba' is kapható, lemész, be nem engednek az "áruházba", kihozzák a cuccot, se garilevél, se használati utasítás, se számla, pénzt elveszik és mehetsz isten hírével... Otthon meg meglepődsz, mert füstöl, szikrázik, robban, meggyullad, levágja a biztosítékot, mi...?
Ja, neeeem... nem így veszed... körbenézel a neten, elolvasod az összehasonlító teszteket, esetleg még az olyan cikkeket is, amik arról szólnak, hogy mire figyelj vásárláskor, megkérdezel ismerősöket, esetleg még szakembert is... aztán elmész az áruházba, megveszed a ketyerét, garancialevél, magyar nyelvű használati utasítás, számla természetesen a cucc mellett a dobozban.
Egy digitális fényképező, számítógép vagy okosteló informatikailag fél év alatt avul el, az aksi két év után megmakkan /így van tervezve/, a "tartós" készülékek is 6-8 évig bírják, ha már 10 éves a mosógéped, a segged verheted a földhöz a boldogságtól...
Ehhez képest kutyát 13-15 évre veszel... ugye érted, mi a probléma...? Ha már nem jó neked a menhelyről kihozott kutya, mert fajtatiszta kölyökre vágysz, akkor származási lappal, oltási könyvvel, chippel, szerződéssel vedd meg, megbízható tenyésztőtől. Ja, hogy drágább, mint az aluljáróban? Hát persze. A minőségi kölyöknek ára van, mert abban sok munka és sok befektetés van. Ha "azért hülye nem vagy" áruházban veszel akármilyen jó áron műszaki cikket, az biztos drágább lesz, mint a kínai piacon árult ketyere. Ha műszaki cikket nem veszel piacon, kutyát se vegyél szaporítótól. Hobbi célra a fenti áron a legtöbb tenyésztőnél tudsz kiskutyát venni /természetesen nagy tenyészértékű egyedek sokkal drágábbak is lehetnek/, fajtatisztát /tényleg, nem csak úgy kinézőt/, oltva, chipelve, jó kondícióban, egészségeset és garanciával.
A szaporító azért működik és azért így működik, mert mindig van palimadár, aki megveszi ezeket a szerencsétlen kölyköket. Mielőtt kutyát veszel, tájékozódj. A XXI. században azért ez nem annyira bonyolult... de ha lemész a legközelebbi állatorvoshoz és kérsz 20 percet, ő is elmondja neked, amit tudni kell.

Eredeti bejegyzés a linkre kattintva elérhető: https://www.facebook.com/barbaraszilvia.kelemen/posts/754313694652385

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pinkbull.blog.hu/api/trackback/id/tr447052713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: kutya szerződés szaporító kiskutya állatorvos boxer fajtatiszta tenyésztő fajtiszta eladó kiskutya giardia eladó kutya zoonózis egészségi szűrések
süti beállítások módosítása