Bulldogságunk története

20 év álmodozás után megszületett Pocok, aki az első bulldogunk és mint ilyen, mindörökké szívünk kellős közepében a helye. Egyelőre Pocokról szól ez a blog, később majd a többi bulldogról is, akik bulldogítják mindennapjainkat.

Az érem két oldala

2012.11.26. 11:05 | pinkbull | 1 komment

Tulajdonképpen csak újra megosztani szeretném Zsargal blogbejegyzését, mert minél több emberhez el kell jutnia az információnak. Hogy milyen információnak? Nos...

Történt vala, hogy idén is, mint minden éven Zsargal és Rita ellátogattak Angliába a Bulldog of the Year kiállításra, ahol egy érdekes szórólappal, vagy felhívással találkoztak.

Részletek ide kattintva, Zsargal blogján olvashatók és láthatók.


Vagyunk jó néhányan, magyar bulldogosok, akiktől biztosan nem vesznek kereskedők 5 hetes, beteg kiskutyákat, hogy aztán jó haszonnal tovább értékesítsék őket külföldön, például Angliában. Nem vesznek, mert nem adunk el ilyen fiatal kutyákat, nem adunk el kereskedőnek kiskutyát és mert beteg kutyákat sem adunk el.

Vagyunk néhányan, magyar bulldogosok, akik úgy gondoljuk, hogy a küllem nem minden, a kutya egészsége is fontos, ezért egészségi szűréseket végeztetünk a kutyáinkon. (Az egészségi szűrésekről majd egy másik postban részletesebben.) Mi felelősek vagyunk a nálunk született kutyákért, nem csak addig a pillanatig, amíg valaki kifizette és hazavitte, hanem egészen addig, amíg a kutya él. A tulajdonosok számíthatnak és számítanak is ránk, a segítségünkre, tapasztalatunkra, stb. És ez így van jól, ez minden esetben és minden fajtánál így kéne, hogy működjön, ugyanis a kutya nem egy árucikk, hanem egy élő-, és érző lény!

Természetesen mindezeket a dolgokat nem lehet úgy vállalni és csinálni, hogy a kiskutyákat 10-20ezer forintokért adjuk el, mert ez az összeg még az oltásokat sem fedezi, nem hogy a többi költséget.

És itt jön az érem másik oldala! Ahol ugyanis kereslet van, ott kialakul a kínálat is, nem pedig fordítva. Azért kerülnek Angliába beteg, alultáplált, túl fiatal, és egyéb hátrányos helyzetű kiskutyák, mert van rájuk kereslet! No, nyilván nem arra van kereslet, hogy beteg legyen egy kutya, hanem arra, hogy olcsó. Mindaddig, amíg kereskedőktől vásárolnak kutyákat az emberek a világon bárhol, olyan kutyákat, amiknek az előéletéről, származásáról SEMMIT sem tudnak (maximum azt, amit a kereskedő elmesélt, az meg ugye vagy igaz, vagy nem), amíg nem látják be, hogy életekkel játszanak, addig nehezen fog itt bármi is változni.

Hozhatnak és hozzanak is szigorú törvényeket, szabályozásokat, alakuljanak szervezetek, amelyek ellenőrzik és betartatják a szabályokat és igen, legyen tilos a kutyákkal (macskákkal, stb.) való kereskedés. Ez is egy lépés és egy nagyon fontos lépés. Mindig van azonban kiskapu, mindig lesznek, akik megpróbálják kijátszani a törvényt, addig legalábbis mindig, amíg kereslet van.

Tehát a felháborodás részben jogos, részben pedig az angoloknak is van mit sepregetni a maguk háza táján. Ha ők nem vennék konténerszámra ezeket a kiskutyákat, akkor itt (és más kelet-európai országokban) nem "gyártanák" őket a szaporítók.

Olcsó kutyát csak úgy lehet előállítani, ha nem érdekel ki az anyja, ki az apja, beteg-e vagy egészséges, ha nem biztosítunk megfelelő, minőségi életkörülményeket nekik és a kiskutyáknak sem (a fűtés is pénzbe kerül, ugye, a többiről nem is szólva) és ha nem kell oltásokat beadatni a kiskutyáknak. Meddig nem kell? 6 hetes korig. Tehát 6 hetes koruk előtt menniük kell! Így a legnagyobb a profit és a legkisebb a befektetett pénz.

Csak az expressz.hu-t nézzük meg, mindegy milyen népszerű fajta hirdetéseit! Százszámra találunk olyan hirdetéseket, ahol a kiskutyák 5-6 hetesen elvihetők. Aztán a gazdi meg majd csodálkozik, hogy miért pusztult el 1 hét leforgása alatt a 10-15-30ezer forintért vásárolt kiskutya.

Nemrégiben gondolkodtam is rajta, hogy vajon ki volt az, aki kitalálta egyszer, hogy 6 hetes korában a kiskutyát el kell szakítani az anyjától, testvéreitől és el kell passzolni? És miért tudott ez a tévhit annyira elterjedni, hogy ma is az emberek nagy többsége simán ezt hiszi?

Mindegy, hogy magyar, angol, szlovák, amerikai, vagy milyen nemzetiségű és lakhelyű valaki. Ha kutyát veszünk és tartunk, az felelősséggel jár és kompromisszumokkal és lemondásokkal. És pénzbe kerül! Szerencsére azonban nem kötelező kutyát tartani, sem szaporítani, így tényleg mindenkinek van választása.

Azt kérem a Jézuskától karácsonyra, hogy segítsen felnyitni az emberek szemét világszerte, segítsen, hogy minél többen megértsék, mit jelent egy kutyát magunkhoz venni és ne akarjanak többé bizonytalan eredetű, szaporítószökevény kiskutyákért pénzt adni. Sem sokat, sem keveset. Szűnjön meg a kereslet, mert az megöli a kínálatot is, szinte azonnal. Ezt látom a 100%-os megoldásnak.

'Aki hallja, adja át...'

A bejegyzés trackback címe:

https://pinkbull.blog.hu/api/trackback/id/tr44926041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Po Roszlay 2012.11.26. 20:45:13

Csatlakozom, én is ezt kérem a Jézuskától :)
Címkék: anglia szeretet szaporító kiskutya zsargal állatorvos bulldog tenyésztő francia bulldog bulldog fajtamentés UK puppy farm puppy mill farmer BOY olcsó kiskutya
süti beállítások módosítása